Thursday, January 14, 2010

FORMULA DARI DAPUR

UDANG MASAK BUTTER
Bahan-bahan:
Udang besar 8 ekor sederhana saiz (nak lebih kena adjust formula)
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar (utk menumis)
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoren
g
CARA MENYEDIAKANYA:
Langkah 1 (floss kuning telur)
Panaskan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)
Masukkan telur kuning dan sentiasa kacau mengikut pusingan tawaf sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
Angkat dan tapis
Langkah 2
panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
angkat dan tapis
Langkah 3
Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang merah cincang dan bawang putih cincang.
masukkan cili padi dan daun kari (jangan banyak sangat cili nanti pedas pulak)
masukkan dengan garam dan gula
tuangkan susu cair
goreng sehingga semua rata dan kering
Angkat dan letakkan didalam pinggan
Langkah 4
sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi.
Selamat Mencuba++ tak jadi kena cuba banyak kali sampai jadiii.
Sumber :Chef Kamarul

No comments:

Post a Comment